İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB 2016)

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) ile TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. işbirliğiyle düzenlenen İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB 2016), T.C Ekonomi Bakanı Sayın Mustafa Elitaş, T.C. İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin de katılımıyla 12 Ocak Salı günü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) ile TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. işbirliğiyle 12-17 Ocak 2016 tarihleri arasında ‘İstanbul Mobilya Fuarı' İSMOB 2016, T.C Ekonomi Sayın Bakanı Mustafa Elitaş'ın da katılımıyla kapılarını açtı. İstanbul Mobilya Fuarı, (İSMOB 2016) yeni adresi TÜYAP'ın fiziksel alan avantajı ve yapılan başarılı tanıtım çalışmaları ile bu yıl çok daha yüksek bir coşkulu başladı.

Fuarın açılış konuşmasını yapan TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, fuar hakkında şu yorumlarda bulundu; "MOSDER ile birlikte yol alarak uzun soluklu bir işbirliği yaptık. Yeni yılın ilk fuarını hayata geçiriyoruz. 250 lider mobilya firmasını ağırladığımız fuarımıza Çin'den İtalya ve İspanya'ya, Kenya'dan Nijerya, ABD ve Hindistan'a kadar 37 ülkeden alım heyetleri katılıyor".

MOSDER Başkanı İsmail Doğan: "2016'nın yaklaşık 3 milyar dolarlık ihracat hedefinin ( 750 milyon dolar) yüzde 25'ini elde etmek istiyoruz".

Ünal'ın ardından konuşmasını yapan Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği MOSDER Başkanı İsmail Doğan fuarla ilgili olarak şunları söyledi; "MOSDER olarak mobilya sektörünün yüzde 75'ini temsil ediyoruz. Bu temsil gücüyle bu yıl  İSMOB'u, yeni adresi TÜYAP'ta organize ettik. TÜYAP'la birlikte bu yıl fuarımıza katılan yaklaşık 100 bin katılımcının yüzde 30'unu yabancılar oluşturuyor. Yüzde 10'lar seviyesinde olan yabancı katılımcı oranını yüzde 30'lara çıkarmayı başardık. Fuarda daha öncekilerden farklı olarak ofis mobilyasında pazarın yüzde 80'ine hâkim markalar da var. Bu firmalar ilk kez İSMOB'da organize oldular. 2016 ihracat hedefinin de ( 750 milyon dolar) yüzde 25'ini yine İSMOB ile elde etmek istiyoruz. 2023 perspektifinde ortaya hedef olarak koyduğumuz, 10 milyar dolarlık ihracat hedefiyle birlikte, dünya mobilya sektöründeki payımızın artacağını planlıyoruz. 2015 yılını üretim olarak 6,25 milyar dolarla kapamayı hedeflerken, ayrıca İhracat rakamı olarak da 2,6 milyar dolarlık bir rakamı yakalayacağımız kanaatindeyiz".

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TIM) Mehmet Büyükekşi; fuarların tüm sektörler için önemi olduğuna vurgu yaparak şunları ekledi; "Türkiye'de tüm sektörler birlik beraberlik içinde olursa daha faydalı işler yapacağımızı düşünüyorum. Her sektörde olduğu gibi mobilya sektöründe de tasarım ve markalaşma en önemli meselemiz. Türkiye son 10 yılda 350 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bunun 2.4 milyar doları 170'den fazla ülkeye ihracat yapan mobilya sektörüne ait. Mobilyada tasarıma önem vererek katma değerli ürünler üreterek bu rakamın çok daha yukarıya çıkacağına inancımız tam".

T.C Ekonomi Sayın Bakanı Mustafa Elitaş ise Fuar hakkında şu yorumlarda bulundu;

"İstanbul Mobilya Fuarı-İSMOB 2016'nın hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz. Fuarlar büyük bir emeğin çalışan alın teri ürünü. Yıllar önce yurt dışı fuarlarını gıpta ile izlerken İSMOB 2016 ile bugün Türkiye'de bu konuma gelmemiz büyük bir başarı. 2014 yılında 158 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Türkiye, döviz kurlarındaki artış, ABD'nin faiz oranlarında artış yaşanacağını öne sürmesi ve benzeri nedenlerle 2015'te miktar olarak ihracatını yüzde 1,5 artırırken parasal anlamda 3 milyar dolarlık bir düşüş yaşadı. Bizler 2016'yı bir istikrar yılı olarak görmek istiyor ve bu yıl sektörde çok net artışların yaşanacağını düşünüyoruz. 2016'da ihracat hedefimiz 155,5 milyar Dolar, 2017'de 175 milyar dolar; 2018 de de 200 milyar dolar olacak. Son 13 yıllık süreçte Türkiye ihracatı 4 misli, mobilya ihracatı ise 7 misli artış gösterdi. Bundaki en önemli güç tasarım. Bizim zevklerimizi başkalarının da tercih ediyor olmasını sağlamamız lazım. Bu olursa fiyatlarımız artacak ve nakliye bedelleri de ortalama yüzde 3 düşecektir".

Aylar öncesinden rezervasyonların yapıldığı ve stantların tükendiği fuar için dünyanın dört bir yanından katılımcı ve ziyaretçi geldi. Yaklaşık 200 ülkeye ihracat yapan Türk mobilya sektörünün en profesyonel örneklerinin sergilendiği ve tüm dünyadan 100'ün üzerinde ülkenin katılımıyla yeni iş alanlarının açılmasını sağlayan platform İSMOB, 120.000 metrekare sergi alanında ve 14 Hall'de gerçekleştiriliyor.

12.İstanbul Mobilya Fuarı-İSMOB 2016'yı ziyaret eden ve alım yapacak heyetler ise şöyle; Gürcistan, Makedonya, Rusya, Moldova, Tunus, Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, İtalya, İspanya, Fas, Amerika Birleşik Devletleri, Angola, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Cezayir, Fransa, Gana, Güney Afrika, Hollanda, İran, Irak, Tacikistan, Almanya, Türkmenistan, İngiltere, Kenya, Libya, Lübnan, Mısır, Nijerya, Romanya, Suudi Arabistan, Ürdün, Hindistan ve Yunanistan.